O reviji

Revija Nebulæ se je rodila kot Novi zvon zdaj še skoraj daljnega leta 2012 v varnem zavetju Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nekaj uredniških rok si je Novi zvon pazljivo podalo in predalo, zato se je razvijal z novo energijo in svežimi idejami. Po devetih letnikih in nepreštetih številkah se je osamosvojil, kot vsak odraščajoč otrok je našel svojo neodvisnost, vendar pa ga zdaj, tik preden je dočakal svoj deseti rojstni dan, čaka največja sprememba od vseh. 

V časih, ko so spremembe kdaj hitrejše od časa samega, se spreminja tudi polje literature, ki v lastni sposobnosti prilagajanja odraža naš nestanoviten svet. Da bi Novi zvon ohranil svoj prvotni namen, ki je kar najširše odpirati prostor sodobne slovenske literature, se mora spreminjati tudi sam, kar včasih pomeni ponuditi prostor nečemu novemu. Zato se je skoraj desetletje star Novi zvon leta 2021 umaknil reviji z novim imenom Nebulæ, ki želi sodobno slovensko literaturo popeljati še dlje onkraj nevidnih meja. 

Revija Nebulæ stoji na trdnih temeljih, ki jih je zgradil Novi zvon. Obdržala je vse zdajšnje rubrike, kar pomeni, da ostaja prostor za objavo vseh žanrov in vrst literature, tudi tistih, ki v drugih medijih ne najdejo svojega mesta. Prav tako je Nebulæ podedovala dogodke, ki smo jih organizirale_i v sklopu revije Novi zvon – Klub kreativnega pisanja, Četrtkovce (bralni klub poezije) in druge literarne dogodke. Nebulæ tako ostaja revija za vse vrste pisateljic_ev in bralk_cev, hkrati pa obljublja nove zgodbe.

Od leta 2023 redni ševilki revije Nebulae izhajata dvakrat letno (spomladi in jeseni), ohranjamo pa redno junijsko erotično številko. Avgustovska številka, ki jo je leta 2021 zamenjala posebna številka, bo še vedno vsakič zajela drugo polje literarnega ustvarjanja in kot komet enkrat letno nepričakovano preletela literarno nebo.

Na kakšne vse načine še bo z nami rasla Nebulæ, bo pokazal čas, a nedvomno se bo trudila dosegati in presegati meje.

Revija deluje pod licenco creative commons.
Grafična podoba spletne strani in revije nastaja s pomočjo spletnih strani Freepik.com in Pexels.com, na katerih imajo objavljene grafike in fotografije brezplačno licenco za (ne)komercialne namene.

O Novem zvonu

Leta 2018 smo si v prenovljenem uredništvu zaželeli nekaj sprememb, ki smo jih uresničili s prihodom novega leta: najbolj očitna je, seveda, posodobljena grafična podoba revije, spletne strani in socialnih omrežij. Odločili smo se svoje moči usmeriti v nove in sodobnejše načine, kako čimvečjemu število ljudi predstaviti ustvarjanje slovenskih in tujih sodobnih literarnih umetnikov. Zato smo si ustvarili Instagram profil, kjer redno objavljamo (krajša) besedila in citate avtorjev, ki objavljajo v naši reviji. S februarjem 2019 smo se torej poslovili od tiskane print-on-demand revije, ki smo jo izdajali vse od leta 2014.

Leto 2014 je bilo za revijo ključno, saj je tudi takrat prišlo do sprememb v delovanju Novega zvona: zaradi že omenjene tiskane print-on-demand verzije revije je Novi zvon postal dvomesečnik (vsak sodi mesec v letu). Vse do takrat je namreč revija izhajala vsak mesec in je delovala pod okriljem (beri: moralno podporo) Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Na naših literarnih večerih radi preizprašujemo samo formo literarnega branja, zato je vsak naš literarni večer nek svoj unikum. Samo nekaj primerov: septembra 2017 je publika med poslušanjem besedil skupno ustvarjala pesem, septembra 2015 smo hodili po robu in brali s pomočjo špagetov, februarja 2015 smo prijavljena besedila naključno porazdelili med avtorje, decembra 2014 smo prebirali besedila nevidnih avtorjev, septembra 2014 pa smo ob branju improvizirali glasbo in slikanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s